Make your own free website on Tripod.com

PAS KELANTAN

Dalam masa 10 tahun memerintah Kelantan juga Nik Aziz pernah mengeluarkan kenyataan istana bagaikan bukan manusia.

Beliau juga pernah berkata bahawa raja walaupun muda adalah orang tua bagi negeri.

Sekarang apa jadi hubungan pemimpin Pas dengan sultan?

Rakyat tidak lupa dengan keengganan Yang Berhormat Mohamad Sabu dan Mazlan Ibrahim, Ketua Pemuda Pas Kawasan Kota Bharu untuk bertemu mata dengan Sultan Kelantan walau dijemput ke istana.

Dalam tahun 1996 dahulu heboh kononnya kerajaan Pas mahu meminda perlembagaan negeri Kelantan kononnya mahu menghalang campur tangan istana dalam politik Kelantan.

Nik Aziz sendiri dalam kenyataan pada 26 April 1996 menjelaskan bahawa Pas akan bertindak meminda perlembagaan negeri bagi mengehadkan kuasa sultan.

Sebagai sebuah kerajaan yang dikatakan kerajaan Islam sepatutnya Pas memastikan sama ada pindaan itu menepati kehendak Islam atau tidak.

Sampai sekarang Pas tidak berani menjelaskan isu pindaan undang-undang dari perspektif Islam.

Bagi rakyat dan istana tidak ada perkara yang hendak dihalang jika apa yang Pas mahu buat bertepatan dengan Islam. Soalnya sekarang kenapa Pas tidak berani memutuskan pindaan itu dari sudut hukum syarak jika benar Pas mahu memerintah berdasarkan Islam.

Jika pindaan itu wajib mengikut hukum Islam kerajaan Pas berdosa jika tidak memindanya. Jika pindaan itu haram di sudut Islam jelaslah Pas ini jenis parti bercakap dahulu baru berfikir.

Istana hanya menjalankan kuasa sepertimana yang diperuntukkan oleh perlembagaan Kelantan seperti melantik Anggota Suruhanjaya Perkhidmatan Negeri dan menaungi Majlis Agama Islam Kelantan.

Tindakan biadab pemimpin Pas seperti mendakwa jika sultan bertanding pilihan raya pun sultan akan kalah menggambarkan buruk laku dan celupar mulut pemimpin Pas seolah-olah jika Pas menang tidak perlu Pas mengangkat sumpah di hadapan sultan Kelantan.

Mereka seolah-olah tidak sedar bahawa sultan ada peranan, kerajaan ada peranan, rakyat ada peranan, pegawai kerajaan ada peranan dan semuanya ada peranan masing-masing.

Maka Pas sewajarnya menghormati peranan orang lain bukannya bercakap tak tentu hala seperti masuk hantu.

Di awal pemerintah di Kelantan, kerajaan Pas membangunkan Desa Taqwa.

Kerajaan BN dahulu mewujudkan kampung yang diidam-idamkan dan menyalurkan pelbagai bantuan untuk mewujudkan kampung yang sedemikian. Bila tiba zaman Pas, ditiru juga apa yang BN buat tetapi ditukar nama supaya berbunyi lebih sedap iaitu Desa Taqwa.

Kita tak tahu sudah ada berapa banyak Desa Taqwa yang dibuat oleh kerajaan Kelantan. Apa yang kita tahu serupa sahaja kampung yang dinamakan Desa Taqwa dengan kampung yang tidak dipilih menjadi Desa Taqwa dari segi taqwa penduduknya. Akhlak rakyat di Desa Taqwa dengan desa tidak Taqwa serupa sahaja.

Inilah stail Pas indah khabar dari rupa. Lebih label dari isu. Lebih sudu dari kuah. Suatu contoh lagi sewaktu kerajaan BN memerintah semasa sidang dewan membahaskan belanjawan tahun 1987 ADUN Pas Lundang yang sekarang sudah jadi kembali ke alam baqa, Wardi Ahmad menegur kerajaan kerana mengadakan musabaqah al-Quran, kerana katanya usaha tersebut tidak kena pada tempatnya dan Islam tidak menyuruh membuatnya.

Alih tak alih apabila Pas memerintah, Pas buat juga musabaqah. Nampak sangat kalau orang lain tidak comel, kalau Pas buat baru comel.

Fatwa Nik Aziz mengenai bantuan yang diberi kepada pengundi tidak kurang menariknya. Pada 8 Mac 1978 Nik Aziz mengeluarkan fatwa yang berbunyi, "bahawa sesungguhnya pekerjaan menyuap atau memberi wang atau benda kepada pengundi-pengundi supaya mengundi calon-calon atau parti-parti tertentu adalah jenis rasuah dan tiap-tiap rasuah adalah perbuatan yang dilarang oleh agama Islam. Tiap-tiap perbuatan yang dilarang oleh agama adalah maksiat.

Pada pilihan raya kecil Lundang Mac 1994 pula fatwa beliau berbunyi "beri gula kacau, beri kain pakai, beri duit ambil, bila mengundi pangkah bulan.

Begitu juga isu melawat ke tempat ibadat bukan Islam juga terbukti hanya isu untuk memburuk-burukkan pemimpin UMNO saja. Ini kerana selepas memerintah Kelantan pemimpin Pas sendiri mengunjungi rumah ibadat orang bukan Islam seperti di Ketik Terbok Tumpat, Ketik Terasek, Tasek Berangan dan tokong di Kampung China. Lebih dari itu mereka turut menyampaikan derma kepada tokong-tokong tersebut. Kalau orang lain buat jadi kafir, kalau orang Pas buat tak jadi kafir ke?